Cum au sfidat Polonia și Ungaria UE. Gestul făcut de cele două țări în pofida decizie Europei

de: Anca Lupescu
15 02. 2023

Ambasadorii reprezentând atât Polonia, cât și Ungaria au fost fotografiați la o ceremonie de stat care a comemorat cea de-a 44-a aniversare a Revoluției Islamice din Iran, în ciuda boicotului membrilor UE față de Teheran, în lumina reprimării brutale a protestatarilor antiguvernamentali.

Polonia și Ungaria au sfidat decizia UE

Maciej Fałkowski din Polonia și Zoltán Varga-Haszonits din Ungaria au putut fi văzuți în fotografiile publicate de presa locală participând la o ceremonie oficială joi, alături de președintele iranian Ebrahim Raisi. Într-o fotografie, Fałkowski a fost surprins dând mâna cu Raisi și făcând o ușoară plecăciune.

Iranul a fost cuprins de proteste la nivel național de la moartea, la 16 septembrie, în arest a lui Amini, o tânără de etnie kurdă în vârstă de 22 de ani, care fusese arestată pentru o presupusă încălcare a regulilor stricte de îmbrăcăminte pentru femei.

În reprimarea protestelor, mii de iranieni, inclusiv personalități publice, jurnaliști și avocați, au fost arestați de guvern. Potrivit AFP, 18 persoane au fost condamnate la moarte de către sistemul judiciar în legătură cu protestele, ceea ce a stârnit un val de manifestații din partea comunității internaționale.

Acord tacit între statele europene

Deși UE nu are un boicot oficial al Iranului, a existat un acord tacit între membrii blocului pentru a evita să participe la ceremonii publice de profil înalt.

Pe lângă prezența ambasadorului ungar joi, ministrul de externe al țării est-europene, Péter Szijjártó, a trimis un mesaj de felicitare omologului său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, cerând ca cele două țări să își consolideze în continuare legăturile.